Ciasteczka z truskawkami
Ciasteczka z truskawkami w kształcie różyczek z owocowym środkiem, małe co nieco na dwa kęsy.
Ładnie wyglądają, są smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto zagniata się bez problemu, jest elastyczne, nie klei się zbytnio.
Do słodkości na zdjęciu zapomniałam dodać masła, gadałam przez telefon i …zostało na kuchennym blacie). Z tego powodu ciastka nie wyszły tak kruche jak chciałam ale i tak były całkiem przyzwoite i dość szybko zniknęły:) Zatem jeśli nie musimy odliczać każdej kalorii, ciastek nie zajadamy codziennie i w ilościach hurtowych – dodatek masła ma duże znaczenia dla walorów smakowych i konsystencji. Maślane to maślane, zawsze smakuje lepiej.
Do przygotowania ciasteczek z truskawkami dobrze jest wybrać owoce mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli są różnej, dramatu rzecz jasna nie będzie, po prostu nieco mniej symetrii na talerzu, i tak znikną, zawsze znikają:)
Do aromatyzowania ciast i ciasteczek najlepiej używać naturalnych substancji, np. domowego cukru waniliowego lub esencji z wanilii. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Bez problemu dostaniemy też teraz wszędzie prawdziwą wanilię w laskach. Można też kupić sproszkowaną wanilię sprzedawaną w torebkach i naturalny ekstrakt. Sztucznie aromatyzowane olejki zwane „zapachami” odstawmy w zapomnienie.
Ciasteczka z truskawkami – składniki (na ok. 20 -25 ciastek) :
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (ok. 370g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- jajko i żółtko
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu (110g)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
ok. 0,6 kg średniej wielkości truskawek
białko jajka do sklejania brzegów ciastek
cukier puder do posypania
Ciasteczka z truskawkami – przepis
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski lub malaksera i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli jest suche i twarde można dodać nieco więcej jogurtu.
Kuchenny blat mocno podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, nieużywaną część okryć ściereczką. Całość trudniej byłoby rozwałkować.
Połowę masy rozwałkować na grubość 0,5 – 1 mm. Foremką lub przy pomocy szklanki, pokrywki z ostrym rantem lub dużego kieliszka do wina wykroić kółka średnicy ok. 8-10 cm. Każde naciąć nożykiem tworząc sześć kresek skierowanych do środka. Centrum o średnicy ok. 2 cm pozostawić nie nacięte
Na środku każdego kółka, czubkiem do góry układać umyte, obrane z ogonków i starannie wysuszone papierowym ręcznikiem truskawki.
Brzegi krążków ciasta przesmarować roztrzepanym białkiem. Co drugi „płatek” z krążka ciastka podnieść/zbliżyć do truskawki. Nakleić na nie pozostałe płatki. Ciastko wziąć delikatnie do ręki, lekko docisnąć brzegi by się nieco skleiły. Powinien utworzyć się kształt przypominający ułożeniem pąk różyczki z truskawką w środku.
Czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciastka w odstępach 2-3 centymetry, nie rosną bardzo. Formę wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek.
Po całkowitym wystygnięciu oprószyć ciasteczka cukrem – pudrem.
https://niebonatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/05/ciasteczka-kruche-1024x678.jpg
https://niebonatalerzu.pl/wp-content/uploads/2019/05/kruche-678x1024.jpg