softbakedcookiesak

softbakedcookiesak

Babeczki czekoladowe

Super prosty przepis na babeczki czekoladowe, które zawsze wychodzą. Moje czekoladowe babeczki upieczesz nawet ze swoimi dziećmi. W 15 minut umieścisz je w piekarniku i będziesz patrzeć jak cudnie wyrastają.

- najlepsze babeczki na imprezy i kiermasze
- są super proste i zawsze się udają 
- gotowe do pieczenia w 15 minut
- nie potrzebujesz nawet miksera

 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 10 babeczek

Kaloryczność kcal: 335 w 1 babeczce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki drobnego cukru - około 130 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady - 50 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego krowiego i czekolady gorzkiej 80 %. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet użyty olej, czekolada czy mleko mogą mieć inną kaloryczność, niż produkty, których użyłam ja. 
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.

Z podanej ilości składników upiekłam 10 dużych babeczek. Użyłam sztywnych papilotek o średnicy 5 cm u podstawy. 
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 25 minut.

Babeczki czekoladowe to hit w niejednym domu. Pieczemy je na imprezy, na weekend, do kawki... oraz na kiermasze szkolne. Warto znać przepis, z którego babeczki zawsze wychodzą i super smakują.
Zapraszam do pieczenia. Ps. Jeśli masz dzieci, to je zawołaj! Będzie świetna zabawa :)

Babeczki czekoladowe, 1

 

Babeczki czekoladowe

Do średniej miski przesiej razem dwie szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki kakao. Osobno posiekaj nożem czekoladę i wszystko razem wymieszaj. 

Użyłam czekoladę gorzką 80 %. Możesz też użyć czekolady gorzkiej mniej procentowej lub czekolady deserowej albo mlecznej.

Babeczki czekoladowe, 2

W dużej misce umieść cukier oraz wbij dwa jajka. Możesz dodać też szczyptę soli. Jajka ubijaj z cukrem przy pomocy miksera. Możesz też użyć zwykłej trzepaczki. Chodzi tylko o dokładne wymieszanie jajek z cukrem. Czasem jednak (jeśli i tak sięgam po mikser) ubijam cukier z jajkami na puch. 
Babeczki czekoladowe, 3

Do jajek wlej też pół szklanki oleju (ryżowy lub z pestek winogron będą super) oraz szklankę mleka. Mleko możesz wcześniej podgrzać do temperatury nie wyższej niż 35 stopni. Całość wymieszaj lub zmiksuj chwilę na najniższych obrotach. 
Babeczki czekoladowe, 4

Do miski ze składnikami płynnymi wsyp składniki suche. Ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Babeczki czekoladowe, 5

Z tej porcji wychodzi 10 babeczek z papilotek o średnicy przy rantach 7 cm. Średnica przy denku wynosi 5 cm. Ja użyłam papilotek papierowych/pergaminowych, więc musiałam je dodatkowo umieścić w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki. Nie potrzebujesz formy, jeśli używasz foremek metalowych lub tych wykonanych ze sztywnych kartoników. Moja forma ma 12 komór, więc dwie komory pozostały puste. 

Ciasto na babeczki czekoladowe nakładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z większym otworem. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Babeczki jeszcze urosną. Jeśli w początkowej fazie pieczenia od razy będą wystawać za papilotkę, to prawdopodobnie się z niej wyleją. 
Babeczki czekoladowe, 6

Formę z babeczkami czekoladowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 25-30 minut. Jeśli będziesz piec babeczki w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Babeczki czekoladowe powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry.

Po około 20 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że babeczki są już upieczone. W czekoladowych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. 

 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 10 minutach wyjmij babeczki z pieca.

Babeczki czekoladowe, 7

Moje babeczki czekoladowe nie zostały niczym udekorowane. Jeśli jednak masz ochotę na więcej słodyczy, to moja polewa czekoladowa będzie idealna. 
Babeczki czekoladowe, 8

Babeczki czekoladowe, 9

Jakie są Twoje ulubione babeczki?
Smacznego!
 
 źródło: https://aniagotuje.pl/przepis/babeczki-czekoladowe

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.